Vad TROR du på – och hur ÄR du då?

I TV i morse rapporterades om nya bankbonusar i Baltikum, AMF Pensions styrelse fortsatte att skylla på varandra och dess förre VD talade ut om att han inte förstår hur styrelsen kan känna sig lurad.

Det handlar om etik, moral, värderingar och värdegrund. Ord som borde vara viktiga när man fått förtroendet att leda en verksamhet. Fast många vet nog inte riktigt vad värderingar är och vilka värderingar de har.

Här kommer en snabbkurs

Värderingar är det som är viktigt för dig. Det är den grundläggande inställning som du har om vad som är rätt och vad som är fel. Värderingarna är den kärna och den tro på olika saker som finns inom alla människor.

De flesta värderingar har du fått under uppväxten. Och dina värderingar avgör hur du ÄR och hur du AGERAR i olika situationer. Många av oss vet inte vilka värderingar vi har och ofta agerar vi utan att tänka efter.

Etik betyder läran om vad som är gott och ont. Och vår moral visar sig i vad vi gör eller inte gör.

Värdegrund för organisationer

En organisation som arbetar med sin kultur har ofta en öppen dialog om vilka värderingar som är viktiga. Ofta börjar man med att titta på den befintliga kulturen. Värderingarna visar sig i hur chefer och medarbetare ÄR och handlar gentemot varandra och mot kunderna.

Efter att man har beslutat om vilka värderingar som ska gälla, så gäller det att baka in dem i styrningen av verksamheten. Värderingarna ska bland annat in i chefspolicy, medarbetarpolicy, lönekriterier, uppmuntran, firande och finnas som checkpunkter inför beslut.

Värderingsstyrning kompletterar målstyrning. Det handlar om att beskriva vilket beteende som är önskvärt och hur man som chef och medarbetare ska vara för att verksamheten bäst ska nå sina mål.

Eller enkelt uttryckt: Vad TROR vi som organisation på och hur ÄR vi då mot varandra och mot kunderna?

Lämna en kommentar