Förväntningar på sommaren

Nu börjar allt semestersnack. I morgonsoffan i TV handlade det om våra semesterekonomi och om vädret. Och snart kommer väl kvällstidningsartiklarna också. Så varvar du ner inför semestern. Så klarar du släkten i sommar.

Som jag ser det, handlar det om att hantera sina förväntningar, att förbereda sig mentalt och praktiskt och göra något varje dag. Det låter kanske lite krasst, men det är ofta just detta som det handlar om.

Hur får du då en bra sommar?

Börja med att fundera på dina förhoppningar och vad du förväntar dig av sommaren. Svara på frågor som: Vad vill jag allra helst uppleva i sommar? Vad vill jag uppnå? Är det realistiskt? Vad får det kosta?

Sedan är det dags för dina förhågor. Vad är det värsta som kan hända? Var finns de utmanande situationerna? Vad påverkar dig mest på ett negativt sätt under semestern?

Försök tänka tillbaka på tidigare somrar. Hur har du gjort då för att få en bra semester? Vilka strategier har funkat för dig när det har gällt att hantera riskerna (som släkten, barnen, stressen, ekonomin)?

Prata med dina närmaste

Ofta är det kanske inte bara du som har en massa förväntningar på semestern. Det finns nästa alltid några familjemedlemmar, vänner eller släktingar som också har sina förhoppningar.

Prata med varandra om sådant som vad var och en behöver för att må bra och vad som ger er energi och glädje.

Har jag några konkreta tips?

För mig funkar det med ”fritimmar”, dvs. var och en får göra vad den vill. Det är bra att göra något kul varje dag också. Gå på bio, även om det är sol, ifall det är det som du gillar. Turista i din egen stad. Åk turen Under Stockholms broar eller ha en picknick i Kungsträdgården.

Ibland är det lätt att deppa ihop när man blir ledig. Hur gör man då? Gå upp på morgonen och gå ut direkt. Någon sorts aktivitet brukar vara bra för att motverka allt för jobbiga tankar. En aktivitetet om dagen kan vara en rimlig målsättningen. Ta med en termos, gå på kafé eller upptäck nya områden i stan.

Ha en skön sommar!

Ing-Marie

Lämna en kommentar